Steeds meer scholen herontdekken dammen als een denksport, die kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.

Den Helder kent het oudste schooldamtoernooi in Nederland. In 2015 werd het voor de 65e maal georganiseed. Niet vreemd dat we stellen, dat de damtraditie op scholen meer dan 65 jaar bestaat. De laatste jaren was het echter mede door een aantal fusies, waarbij beide betrokken scholen damscholen waren moeilijk nog langer de scholen te enthousiasmeren. Nadat dammen in het Helders onderwijs tot een nulpunt was gedaald, kunnen we constateren dat inmiddels weer diverse scholen dammen in het programma hebben opgenomen.

Dammeester Maarten en dammeester Wim krijgen het druk, maar zijn blij met de belangstelling. Inmiddels hebben leerlingen van de Hofstee, de Drietand en de Kameleon damlessen gevolgd en hebben meerdere kinderen zelfs een damdiploma behaald. Eerdaags gaan ook leerlingen van de Verrekijker en de Pijler aan het dammen, De leerlingen van Meerpaal in Anna Paulowna hebben het dammen inmiddels ook ontdekt en doen dat eveneens met veel plezier.

Gelukkig is er ook voor scholen goed lesmateriaal beschikbaar (gratis verkrijgbaar via uitgeverij Zorn) en biedt het digitale schoolbord ongekende mogelijkheden om te leren en te spelen. Op www.jeugddammen.com en www.damz.nl tref je informatie over dammen en lesmateriaal aan om jezelf te ontwikkelen. Ook de mogelijkheid om op goed niveau tegen de computer dmmen kan hier worden gevonden. En ook al ben je oude jeugd, kan je hier meer leren over deze bijzonder mooie sport.