De Hofstee glanst

Duncan, Brent, Cesaro en Kyan hadden er zin en wilden al vroeg vertrekken naar Purmerend. Hier werden afgelopen zaterdag de halve finales van Nederland schooldammen gespeeld en kwamen de beste teams uit West Nederland bij elkaar. De mannen van De Hofstee hadden de smaak na hun debuut vorig jaar bij de welpen te pakken en moesten dit jaar voor het eerst meedoen in de pupillen categorie. Eerst werden ze al kampioen van de Kop van Noord Holland, toen werden ze 5e op het provinciaal kampioenschap en nu moest het dan gebeuren in de halve finale van Nederland. 

En het ging goed! Man, wat speelden ze sterk. De Hofstee werd een 'angstgegner' van alle - vaak tweedejaars - teams van de andere scholen. Natuurlijk kon je goed zien welke kinderen op een damclub zaten, want die waren net iets handiger en sluwer dan de andere kinderen. Maar ook onze mannen zijn al een stuk sterker geworden door onze wekelijkse clubmiddag (vrijdagmiddag 15:30-16:30 in MFC 't Dorpshuis) en laten zich niet zomaar verrassen. 

De teams uit Heerhugowaard met de sterke damclub SNA waren de grootste concurrenten. Van de rest werd eenvoudig gewonnen. Soms heb je geluk en soms niet. Wanneer 1 van de spelers een keer niet wint, weet vaak een andere het op te vangen. En net tegen de Pater Jan Smit (die uiteindelijk tweede werd) konden we niet winnen (4-4) en vooral de wedstrijd tegen De Reflector (die derde werd) was wat zuur. Brent moest winnen om ook deze wedstrijd op 4-4 te houden. Er ontspon zich een strijd (zie video hieronder) die de gehele speelzaal in de ban hield. Het werd de langste partij van de middag en iedereen stond er omheen. Maar liefst 4 arbiters (zeer ervaren dammers) hielden elke zet in de gaten en achteraf werd deze partij uitgebreid door hen geanalyseerd. "Dit was dammen op zeer hoog niveau", vertelde Ramon Sakidin, die uitkomt in de nationale Ereklasse. Zwart (Brent) stond een schijf voor en had zijn tegenstander in de tang, maar 1 onachtzaamheidje (ik denk door de druk en de klok) werd hem fataal en hij verloor. Maar ja, dat hoort ook bij dammen en in de laatste pot lieten ze nog 1x zien hoe goed ze zijn door met 8-0 te winnen. De concurrenten lieten echter geen steekje meer vallen en hierdoor werden ze 4e en reserve voor het Nederlands Kampioenschap 30 mei.

Natuurlijk hebben ze ook veel lol en plezier gehad met al hun (nieuwe) vrienden. Ook lekker bij de McDonalds gegeten en onderweg hebben ze al besloten wat ze nu gaan doen: "We gaan heel erg hard werken in onze boeken en goed opletten tijdens de damlessen en dan winnen we volgend jaar alles!" 

En dat is de spirit! De coach is supertrots en gaat jullie helpen.

Hier zijn de eindstanden en details te vinden.

 

IMG_1843