Losseni Savané presteert uitstekend Tijdens Heerhugowaard open 2015

Met een score van 10 uit 9 heeft Losseni Savané uitstekend gepresteert tijdens de 5e Heerhugowaard open.
In een veld van ruim 160 deelnemers, met meerdere internationaal meesters en grootmeesters maar ook een aantal jeugsspelers met een diveristeit aan nationalteiten, wist hj zich uitstekend staande te houden. 
In de 1e ronde trof hij het niet, zijn tegenstander voormalig Russich kampioen Andrej Kalmakov verscheen (om mij niet bekende reden) niet achter het bord, hetgeen echter wel een regulire zege opleverde.
In de 2e ronde stond Thijs van den Broek MI (2195) als tegenstander op de rol.  Losseni verloor de partij, maar had mijn inziens hier een remise binnen handbereik. 
Artem Ivanov (2370) een GMI uit Oekraine was de 3e tegenstander. Ondanks goed tegespel, bleek Ivanov toch te geroutineerd om een punt in de wacht te slepen. 
Dinsdag was een productieve dag voor Losseni, in een dubbel programma kreeg hij achtereenvolgens  de Fransman Youval Ouaknine (1926) en Matthias  de Kruif (2177) tegenover zich. Tegen de Fransman wist hij de volle winst binnen te halen en tegen de Kruif, bereikte hij een fraaie remise.
Ook tegen  Natalia Sadowska GMIF (2179) uit Polen wist hij in een 5 om 5 stand  eveneens een fraaie remise te bereiken.
Darja Fedorovich (2128) GMI uit Wit Rusland, bleek ondanks 2 dammen voor Losseni te sterk in de 7e ronde.
In de voorlaatste ronde, moest  de jeugdige David Efimov (1960) uit Rusland worden bestreden. Ondanks zijn jeugd toch een gedegen tegenstander. Losseni liet zich niet afleiden door de leeftijd van zijn oponent en kwam tot een reguliere zege.
In de laatste ronde zat de Belg Johan Coorevits (1921) aan de andere zijde aan het bord. Op basis van zijn raiting de zwakste tegenstande tijdens dit toernooi, maar nog altijd bijna 700 hoger dam onze clubgenoot. In zijn kortste partij van het toernooi, wist Losseni in de 31e zet een dam te halen, waarna zijn tegenstander direct capituleerde. 
Uiteindelijk werd Losseni met 4 overwinningen, 2 remises en 3 nederlagen 64e geklasserd met 10 punten. De plaatsen 50 t/m 75 eindigden allen op 10 punten).
In de Bijprogramma's scoore hij ook goed. In groep I scoorde hij 8 uit 7 en werd daarmee 3e. Samen met de Chinees Chengcheng Tian, won hij met 5 zeges en 2 remises het Quartre Mains gezelligheidstoernooi.
Jeugdlid Brent van Leenen, deed met 1 overwinning en 1 remise zichzelf te kort. Hij speelde goede partijen, doch had soms moeite om een hele partij bij de les te blijven. In de toekomst, verwacht ik dat hij snel hogere scores zl bereiken.
Het zou mij plezieren, als HDC volgen jaar met een grotere afvaardiging aan dit geweldige toernooi mee gaat doen.