HDC levert forse bijdrage aan Nationale Jeugddamdag

Dat het dammen in Julianadorp in de lift zit blijkt wel aan de bijdrage die we hebben geleverd aan de teams van Noord Holland die op zaterdag 10 oktober helemaar Heerde moesten om de strijd aan te gaan met de andere provincies. 

Op 10 oktober 2015 stond voor Noord Holland de Nationale Jeugddamdag op het programma. Met een bus en volgers in auto vertrokken we al om 07:30 vanuit Julianadorp met een groep jeugdspelers van HDC om daarna in Heerhugowaard nog een zenuwachtig wachtend groepje enthousiastelingen en ouders op te pikken om vervolgens in Beverwijk nog de laatste speler op te halen. De sfeer zat er vanaf het begin goed in en de verwachtingen waren hoog, maar voor degenen onder ons die voor het eerst mee deden was het ook nog wel wat spannend. 

Jeugdleider Frank Aarts begin alvast maar eens om de namen van alle kinderen uit het hoofd te leren. 'Ervaring heeft me geleerd dat dit straks handig kan zijn als ik wat corrigerend moet optreden, want ik weet dat ze tussen de rondes nogal druk kunnen zijn", zei Frank. We zullen het in de artikel dan ook maar niet hebben over de waarheid van zijn woorden en wat ze allemaal hebben meegemaakt: hoe ze door de gangen van het MFA Heerde raceten in rolstoelen, hoe ze op het dak stonden van een schuur in de speeltuin, hoe ze een stenen-gevecht hebben gehouden, hoe ze tand door de lip, tand door de tong, schaafwond links, schaafwond rechts, buil op het hoofd opliepen, hoe de voetbal bijna door het raam ging, hoe geld werd verloren en weer gevonden, jassen kwijt, tassen kwijt, noodstop onderweg op de snelweg voor een plaspauze, ipads in de bus, dammen in de bus, verstopertje, friet, ijs, frikadel, snoep, broodje gehaktbal, tikkertje, ach en nog veel meer... 

Waarom gingen we ook alweer naar Heerde? Oh ja, om te dammen. En dat ging wonderbaarlijk goed. Titels zijn er helaas niet gehaald, maar plezier op en achter het bord des te meer. Oh, er werd wel eens een traantje gelaten bij de jongste spelertjes onder ons (6 jaar!), maar even later kon er weer gelachen worden als we toch nog remise haalden. Bij de welpen zit onmiskenbaar veel talent, dat we de komende jaren heel veel zullen leren om dan strakjes wel de bekers te winnen. De coaches waren enorm trots op jullie!

705 1444502835

Bij de pupillen twee hele sterke teams, waar soms wat teleurgesteld werd gereageerd op de behaalde resultaten vanwege wat vormgebrek. Maar ook werd er soms door de spelertjes toch niet diep genoeg nagedacht, terwijl er toch voldoende tijd op de klok over was. Tegen de topspelers uit de andere provincies kom je daar niet altijd mee weg. Coach Ivo de Jong had deze gelegenheid vooral aangegrepen om zijn pupillen eens goed te bestuderen en te zien waar hij ze kan versterken de komende tijd. Nu weet ik al: volgend jaar zijn de bekers allemaal van ons! Het team met de spelertjes uit Den Helder werd zowaar 5e en had eigenlijk 3e moeten worden, maar na een dag lang dammen slaat ook de vermoeidheid toe en juist in de laatste ronde misten we de scherpte om het dan toch nog naar ons toe te trekken. Weer wat geleerd!

Bij de junioren was het team versterkt met Stijn Overeem en Martijn van IJzendoorn. Helaas werden we slechts derde, maar ik heb onze mannen toch echt horen zeggen: volgend jaar pakken wij de titel.

Na de prijsuitreiking en de verplichte wc bezoekjes, reden we door files (!) weer op weg naar huis. In de bus natuurlijk de verrichtingen volgen van het Nederlands Elftal en juichen bij elk doelpunt. Pas rond 19:30 kwamen we in Heerhugowaard aan en pas om 20:10 in Julianadorp (kinderen hadden zich verstopt in de bus...)

Al met al was dit een hele gave dag. "Dit was echt een fantastische dag meester", zei Danique na afloop. "Jaaa!!", riepen alle anderen.

Klik hier voor nog meer details en foto's!

1923_1444502834