Eerste puntverlies HDC

Met nog twee wedstrijden te spelen is het damteam van HDC kampioen geworden in de Hoofdklasse van de Provinciale Noord-Hollandse Dambond. Geholpen door het resultaat van SNA 2 uit Heerhugowaard  tegen Kunst en Genoegen uit de Kwakel  (5-3) hoefde HDC geen punten meer te halen in de laatste wedstrijden.

Of dit van invloed is geweest laat zich raden, maar de eerstvolgende wedstrijd thuis tegen Ons Genoegen Den Ilp werd wel het eerste puntverlies geleden. Voor HDC stond niets meer op het spel, maar voor Den Ilp des te meer. Zij moesten punten halen om degradatie te kunnen voorkomen. Zij gingen er dan ook vol tegen aan.  Met een tactische opstelling waarbij hun kopman Hans Vermeulen onze topscorer Losseni  Savané ontliep. Tevens hadden zijn het toptalent Dirk Vet (Nederlands pupillenkampioen 2014)  meegenomen om voor de extra weerstand zorg te dragen.

Zoals gezegd was Hans Vermeulen uitgeweken naar bord 2 en ontmoette daar onze “zekerheid” Jasper Hengefeld.  De ervaring leert dat Jasper zelden verliest.  Tegen Hans Vermeulen ontspon zich een klassieke strijd waarbij Jasper op moest passen voor de druk die er op zijn schijf 24 ontstond. Hij wist dit echter goed te pareren en kon na het middenspel een verdiende puntendeling laten bijtekenen.

Op bord 1 speelde Losseni tegen Wiebe Fennema zijn vertrouwde spel, dat uiteindelijk uitmondde in een sterke opgedrongen schijf op veld 24 met daarbij behorend terreinvoordeel. Hij gaf dit niet meer uit handen en wikkelde secuur naar winst af. (3-1).

Op bord drie speelde Peter van der Sloot tegen Dirk Vet. Hij kwam goed uit de opening en dwong zijn tegenstander tot een Partie Bonnard. Peter leek voor een verrassing te gaan zorgen. Helaas koos Peter in het middenspel voor een verkeerde voortzetting, waardoor de stand “ontplofte” met als resultaat een schijf achterstand. Hierna speelde het talent van Den Ilp de stand vakkundig uit en was de stand weer gelijk.(3-3)

Op bord vier speelde Adri  de Jong tegen een voor hem bekende tegenstander,  Bart van Geel. Eerder dit seizoen (bij Texel) hadden de twee elkaar al eerder getroffen, met toen een slecht resultaat voor de HDC-er.  Dit keer kwam een klassiek speltype op het bord dat op het scherpst van de snede werd gestreden. Aan het eind van het middelspel leek het erop dat Bart van Geel wederom aan het langste eind zou trekken, maar Adri had het eindspel iets beter doorgerekend en kon relatief eenvoudig de remisehaven bereiken. De eindstand kwam daarbij op 4-4. HDC was al kampioen en Den Ilp wist zich door dit resultaat te handhaven in de Hoofdklasse.