HDC start competitie met gelijkspel

De start van de bondscompetitie 206-2017 begon met een wedstrijd tegen het in de competitie terug gekomen EDC uit Enkhuizen.  Zoals voorzitter Wim van Tiel in zijn openingstoespraak aangaf, kon dit wel eens meteen de kampioenswedstrijd zijn. Immers Enkhuizen heeft zich versterkt met Cor Westerveld die zijn sporen in de damsport ruimschoots verdiend heeft, en heeft daarnaast nog een aantal goede spelers.  Wij kwamen deze eerste wedstrijd uit in de bekende opstelling.

Adri de Jong speelde op bord 4 tegen een oude bekende Hans van der Veen. Zij kennen elkaar al uit de jeugdjaren bij hun clubs, al hadden zij nog niet vaak tegen elkaar gespeeld.  Na een rustige opening, kreeg Adri voordeel doordat hij een halve hekstelling formeerde.  Maar hij moest oppassen voor een hielslag die Hans lang in de stand verweven had.  Op de 34e zet  lijkt Adri de winst te missen, maar nadere analyse toont aan dat de EDC-er zich ook dan nog kon redden door de bekende hielslag. Nadat Adri de halve hekstelling moest verbreken, was er niets anders meer over dan een remisestand (1-1).

Ed van der Vlies speelde een gelijk opgaande partij, totdat zijn tegenstander dacht in een combinatie te lopen en opgaf (3-1).  In de nabeschouwing blijkt dat dit nog niet het geval hoefde te zijn. Maar voor HDC betekende dit een voorsprong.  Losseni Savané had een zware avond tegen Cor Westerveld, die onze kopman op vakkundige wijze omsingelde waarna er uit eindelijk geen andere keus meer was dan op te geven (3-3). Alle ogen waren nu gericht op Jasper  Hengefeld , die de hele partij een voorpost van zijn tegenstander moest dulden.  Nadat de rook van de tijdnood was opgetrokken bleek dat Jasper zijn verdediging nog steeds goed op orde had. In de rest van de partij moest hij ook scherp blijven spelen, maar dat was hem wel toevertrouwd en wist hij de veilige remisehaven te bereiken (4-4).

Helderse Dam Club Enhuizer Dam Club 4-4
Losseni Savané Cor Westerveld 0-2