Meester Pieter Scheer onverwacht overleden.

Gisteren (15-03-2017) hoorde ik het al in de wandelgangen en was wat ongelovig.
Vanmorgen de bevestiging in de Helderse Courant, 2 weken voor zijn 67e verjaardag is onverwacht meester Piet(er) Scheer overleden.
Persoonlijk leerde ik hem in 1980 kennen als plaatsvervangend hoofd van de Thorbeckeschool, toen Nadine in haar eerste jaar op de gelijknamige kleuterschool zat.
Later leerde ik hem beter kennen doordat beide scholen samengingen in de basisschool en ik via ouderraad en MR regelmatig met hem van doen had.
Ik kende Piet als een gepassioneerd en bevlogen onderwijsman, die hoewel hij zelf geen dammer was, de damsport enorm wist te promoten. Omdat de kinderen daar leerden vooruitdenken en concentreren, was hij er van overtuigd, dat dat in het voordeel van de kinderen werkte.
Piet Scheer, was dé man achter het dammen op de Thorbeckeschool en decennia lang een groot promotor van het schooldamtoernooi.
Mijn contact met de damsport is ruim 30 jaar terug ontstaan, doordat Piet mijn kinderen ook geënthousiasmeerd had voor het schooldammen en zei daarna de damsport kozen als één van hun favoriete bezigheden.
Piet en zijn Thorbeckeschool waren eerst plaatselijk en in Noord-Holland en later zelfs in heel Nederland een gevreesde tegenstander.
Meer dan 25 plaatselijke titels, diverse regionale en provinciale titels veroverde de Thorbeckeschool onder zijn leiding.
Een nationale titel, die dat jaar zeer verdiend zou zijn, werd in 1988 op 1 bordpunt gemist. Een gedeeld 2e plaats was daarmee de hoogste klassering ooit bij hun debuut in een NK finale.
Nog vele malen daarna, wist hij met een team de nationale finale te bereiken en daarin steeds goed te scoren. Eenmaal lukte het bijna om met 2 teams de finale te halen, het tekortook hier 1 punt.
Na zijn afscheid van de Thorbeckeschool heeft hij ook op zijn nieuwe school, Strandjutter/Vogelwei weer kinderen geënthousiasmeerd en tijdens zijn laatste deelname in 2014, nam hij afscheid met de titel van zijn nieuwe school.
Zijn overlijden is te vroeg, maar vele binnen de Helderse damwereld zullen hem zich nog lang herinneren om wie hij was of omdat ze ook van hem hebben leren dammen.
Een paar weken gelede sprak ik hem voor het laatst en hij genoot van zijn recente pensionering, een lang genot daarvan is hem helaas niet gegund.
Ik wens zijn vrouw Ineke en zijn dochter veel sterkte en veel mooie herinneringen om dit verlies te verwerken.

Wim van Tiel
Voorzitter / jeugdleider