HDC onderuit tegen Andijk (1-7)

Het team van de Helderse Damclub is de bondscompetitie 2017-2018 begonnen met een nederlaag. Tegen promovendus Ons Genoegen Andijk werd met grote cijfers verloren. Was er sprake van onderschatting? Feit is dat we deze eerste thuiswedstrijd moesten uitkomen met twee invallers. Ed van der Vlies was verhinderd en onze kopman Losseni Savane zat bij de opening van het Fries Damtoernooi dat in Amsterdam werd gespeeld.

We speelden daarom dit keer met Wim van Tiel en Theo Winkelaar op de borden 3 en 4 en Jasper Hengeveld en Adri de Jong bezetten de bovenste borden.

Op alle vier borden ontwikkelde zich een klassiek-achtig speltype.  Theo leek zijn tegenstander A. Slagter aardig in de tang te hebben, maar hij overzag een combinatie waardoor hij ineens tegen twee schijven achterstand aan keek. Toch moest zijn tegenstander alle zeilen bij zetten om de winstpunten binnen te slepen, want Theo had nog allerlei valletjes uitgezet. Zijn tegenstander doorzag ze allemaal en derhalve moest Theo berusten in de nederlaag (0-2).

Wim speelde op bord 3 tegen A. Asma.  De wedstrijd ging gelijk op. Zelfs nadat hij een damcombinatie had toegelaten, had Wim naar een veilige remise kunnen afwikkelen. Om dat te doen speelde hij per abuis de verkeerde schijf, waarna ook hij met een nederlaag genoegen moest nemen (0-4).

Jasper speelde dit keer op bord 1 tegen routinier R. Zijm. Jasper kreeg de hele wedstrijd niet echt vat op de stand. Andere wedstrijden is dat voor Jasper geen probleem, want dan weet hij de veilige remisehaven meestal toch wel te vinden.  Dit keer had de Andijker een geniepige combinatie in de stand verborgen, waarna Jasper direct kon opgeven (0-6).

Adri speelde op bord 2 tegen een oude bekende A. Burgmeijer.  Adri kwam in een klassieke partij beter uit de opening en wist zijn tegenstander met een achtergebleven schijf op te zadelen. Toch kon hij de winst niet vinden en moest berusten in een gelijkspel, waarmee de eer gered werd.

Om met de woorden van Ed van der Vlies te spreken naar aanleiding van de uitslag. Het kan nu alleen maar beter gaan.