Schooldammen 2016

In 2016 organiseert de Helderse Dam Club voor de 66e maal het schooldamtoernooi voor basisscholen.

Wij nodigen elke school dan ook van harte uit om hieraan deel te nemen met 1 of meerdere teams. De teams bestaan uit 4

Ook Hofstee welpen naar nationale finale schooldammen

Voor het 2e opeenvolgend jaar, gingen de welpen van de Hofstee naar Friesland om deel te nemen aan de halve finale om de nationale titel. Dit jaar zelfs met 2 teams, en de verwachtingen waren vooraf hoog gespannen. Waar men vorig jaar naar Opeinde ging, blij om mee te mogen doen, ging men nu naar Ureterp in de verwachting mee te kunnen spelen om de prijzen.

In de 1e ronde moesten de 2 teams uit Julianadorp elkaar bestrijden en waar team 2 tijdens de Noord-Hollandse finale het 1e noch wist te verrassen, was het 1e nu superscherp en kwam tot een regelmatige 6-2 overwinning.

In de 2e ronde trad Hofstee 1 aan tegen de Tarissing uit Rinsumageest  en kwam met gedegen spel tot een 5-3 zege.

Team 2, trad aan tegen de Noordkaap uit Uithuizermeeden, waartegen een knap gelijkspel werd behaald.

In de 3e ronde trad het 1e team aan tegen het sterke 1e team van  It Maitiidslibben uit Opeinde. Te snel afwerken van het eindspel, leverde een geflateerde 7-1 nederlaag op.

Hofstee 2, trad aan tegen de Hasselbraam uit Leek, en kwam weer tot een verdienstelijke 4-4.

Hofstee 1 scoorde in de 4e tegen  It Maitiidslibben 2, dat in de 1e rond van hun 1e team had gewonnen tot 4-4.en wist daarmee de aansluiting te behouden.

Hofstee 2 moest aantreden tegen de Getijden uit Pieterburen, dat 1 van de 3 koplopers was en overtrof zich met het 3e opeenvolgende gelijkspel.

In de 5e ronde stond Hofstee 1 voor de 3e maal tegen een team van It Maitiidslibben. Tegen dit 3e team werd echter alles uit de kast getrokken en met een alles zeggende 8-0 werd een aanval op de kop in gezet.

Deze partij werd gevolgd door wederom een 8-0 zege tegen de Noordkaap en een 7-1 zege op de Hasselbraam, waarna met nog 2 ronden te gaan een gedeelde 1e plaats was bevochten.

Het 2e team leed tegen de Holtenhoek uit Vries zijn 2e nederlaag, 8-0 maar herstelde zich sterk door een 7-1 overwinning op It Maitiidslibben 3.

Hofstee 2 had de smaak te pakken en boekte zijn 2e overwinning, 5-3 tegen de Tarissing.

In de 8e ronde, kon de Hofstee 1 een finaleplaats zeker stellen door een zege op de Getijden. Niets leek dit in de weg te staan en op de borden tekende zich een reguliere 6-2 zege af, hoe anders liep het. Vanuit gewonnen stand werd op een paarborden ineens zonder nadenken in een hoog tempo gezet en was uiteindelijk een 6-2 nederlaag en een 5e plaats het resultaat.

Team 2 leed zijn 3e nederlaag, door kansloos te verliezen van It Maitiidslibben 1, de accu’s van de erg jonge spelers leken leeg.

Met nog 1 ronde te gaan, kon Hofstee 2 het 1e team een 2e dienst bewijzen door Maitiidslibben 2 te verrassen en lang leek het op een gelijkspel uit te draaien, de jongste dorpers, haalde het laatste beetje energie naar boven, doch 2 ongelukkige keuzes in 2 om 2 standen maakte de eindstand 6-2.

Het Getijden dat evenveel punten maar een beter bordpuntensaldo had als de Hofstee speelde gelijk.

Toen moeste de 4 van Hofstee 1 zelf maar laten zien wat ze waard waren, winnen tegen de Holtenhoek, een van de drie koplopers met 1 wedstrijdpunt meer, was noodzaak. Een laatste peptalk van de coach en met volle overtuiging van eigen kwaliteiten achter de borden, geen excuses meer mogelijk. Het werkte, zonder mankeren werd de sterke tegenstander af geserveerd. 8-0 en die felbegeerde finaleplaats.

De Hofstee 1, dat 13 punten behaalde bestond uit Lindsay Veenman, Linn Spitters, Dylano de Wit en Roy Spitters.

Hofstee 2, behaalde 7 punten eindigde gedeeld 6e en bestond uit Cheyenne Veenman, Gioya Kroger, Lars Boer en Tych Leus.

De nationale finale is op 21 mei te IJsselstein.